Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Macska eredete

Mindenki tudja , mennyire öntörvényűek a macskák -  nem csoda hát , hogy hátíasításuk roppant hosszú időt vett  igénybe.

De mindenki abban a képzeletben él , hogy csak úgy megtaláltuk és kezünkbe vettük a macskákat , ám ez nem így van. 

 

Hanem így :

-  A régészek i.e.2000-ben találtak az ásatások során több macskaszobrot mely a macskák szímogatását etetését kényesztetését ábrázolja , aztán később egy kökorszaki ciprusi temetőbe találtak az emberek mellett macska csontokat.  A DNS vizsgálatok alapján a macska körülbelül 10000 éve alakult ki Ázsiában , és Ázsián belül is Egyiptomban.

Egyiptom:

A egyiptomi macskakultusz fő rangata i.e.2500  környékén emelkedett.  Úgy vélték  az egyiptomiak , hogy egyik istenük  Ré minden éjjel fekete kandurrá változik és úgy harcol  a sötét gonosz Agep kígyója ellen. Ezután kiderült az is, hogy a macskák több vadászatot is elvégeznek. Ezért úgy döntöttek Egyiptom lakói , hogy a macskákat szent állatként tisztelik. Egyiptomban , ha bántalmaztak egy macskát akkor az emebert kivégezték a legfálydalmasabb módon. És már  több év tízed is eltelt  Egyiptomban , de az egyes városokban falvakban még mindig betartják ezt  a szókást.

Sötét középkor:

Akárcsak Egyiptomban itt is Európában többféle kártevő rágcsáló írtást is elvégeztek a macskák. A 9-10 században a macskák bántalmazásáért nagy birságokatt tettek. Sajnos későbiekben a mi kis cirmosaink sorsa rosszara fordult , mert bár a kereszténység kezdetén a macska a többi hithez hasonlóan a termékenység jelképpe volt , a középkorra ez a nézzet átfordult , s a cicák átkerültek a " sötét oldalra " . A pogányok azt állították , hogy a fekete macskák színe , azért fekete mert gonosz szándékuk volt. Lehetséges , hogy azért állították ezt mert akkor nagy hiedelem volt a bosszorkány és ők mindig fekete színben jártak , és éjszakánként a  boszik macska alakot öltöttek.Azután egy király megmondta azt , hogy bosszorkányok pedig nincsenek. A nép ezzel a szabállyal azt is mondta , hogy ha nincs bosszorkány akkor nem gonoszok a macskák , és így újra szeretőházikedvencek voltak.